
 

Another Ethical Dilemma

By Charles M. Lax

Michigan certified public accountants are subject to the AICPA Code of
Professional Conduct. Additionally, those same practitioners are governed
by Treasury Department Circular 230 (“Circular 230”) if they practice before the
Internal Revenue Service. This article will briefly touch the ethical dilemma a
practitioner faces when they may not agree with their client over the use of
information or documentation provided by the client to sustain a tax position. As I
have done in the past, the issues will be presented through a case study
methodology, which will include a set of facts, a description of the issues, the
applicable authority, and a suggested resolution.

CAN YOU TRUST YOUR CLIENT?

You are the new certified public accountant for a corporate client. In preparing
your first year end financial statement and tax return, you learn that the
corporation distributed a piece of vacant real estate to the corporation’s owner
during the year. The real estate was acquired more than 10 years ago. You ask
the client about the property. He indicates that it was a great investment since he
“paid next to nothing for it.” You tell him that it should be appraised in order to
report the transaction. He tells you that since there is no market for the property,
you should use the original cost. He assures you the original cost is still a good
value.

Can you rely on the client’s determination of value?

Section 10.34(c) of Circular 230 generally allows a practitioner to rely upon
information furnished by a client without verification, but the practitioner cannot
ignore what he knows. Furthermore, Section 10.34(b) of Circular 230 provides that
a practitioner must make reasonable inquiry if the information appears incorrect,
incomplete, or inconsistent with another fact. In this case, the client is not a real
estate appraiser. It is also unreasonable to believe that the value of the real estate
has not changed in 10 years.
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Under these circumstances, at a minimum the practitioner should make
reasonable inquiry concerning the real estate valuation. Tax bills should be
obtained. Furthermore, inquiry should be made about the development and/or
sale of adjacent real estate or other real estate in that geographic area. The best
approach, of course, would be to insist upon a third party appraisal. It is not
uncommon for practitioners and their clients to have a different view of the same
facts. While not wanting to jeopardize the relationship with the client, the
practitioner must balance that against their obligations under Circular 230. In this
case an appraisal should be obtained.

CAN YOU TRUST THE THIRD PARTY “EXPERT”

You continue to insist on obtaining an appraisal. The client relents and a few days
later he sends you a one paragraph document called an “Appraisal.” It basically
contains a street address for the property and the fact that the property is vacant.
It is signed by “Tom Smith, Licensed Real Estate Broker.” On the letterhead you
see that Mr. Smith is a residential real estate broker. The value reported in the
Appraisal is the original purchase price.

Can you now use the cost as its current value under these circumstances?

Under Section 10.22(b) of Circular 230, a practitioner may generally rely upon the
work product of others, if reasonable care is used in evaluating the work product
and the person providing the work product. In this case, while a third party
appraisal has now been provided, the question remains: Is it reasonable to use
this appraisal?

Too often, practitioners feel they are getting a “free pass” when they are provided
with an opinion, documentation, or appraisal from a third party. Unfortunately,
Circular 230 requires more. In this case, the appraisal is provided by a residential
broker even though the property is commercial in nature. At a minimum, the
practitioner should make further inquiry concerning Mr. Smith’s appraisal
credentials. Possibly, he has other credentials and experience with regard to
commercial property. Furthermore, the practitioner should contact Mr. Smith to
discuss the appraisal and how he arrived at the valuation. Once again, this may
not make the client happy, but it may well be required under Circular 230.
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